Spelregels padel

De Spelregels

Algemeen

Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 10 bij 20 meter (Er bestaan ook enkelspel bij padel, dit wordt dan op een veld van 6 bij 20 meter gespeeld. Dit is echter een uitzondering. De Witte Schare beschikt alleen over dubbelbanen). Dit terrein wordt door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: een achtervlak en 2 voorvlakken (servicevlakken). De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de basislijn, vaak ook baseline genoemd. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. 

Score

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.

Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat stuiteren achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. De return mag niet bovenhands gespeeld worden.
Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Spelverloop

De bal mag slechts éénmaal stuiteren op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de stuit of na de stuit eventueel na contact met het glas of de omheining. De bal mag het glas of omheining niet raken voor dat de bal de grond raakt.

Men heeft puntverlies als:

  • de bal 2 keer stuitert aan de eigen kant
  • de bal jezelf of je medespeler raakt,
  • de bal eerst de omheiningsdraad raakt vooraleer over het net te gaan of de grond te raken aan de overzijde.

Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.

Materiaal

Padel wordt gespeeld met een racket van kunststof.(carbon) Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het padelracket heeft een maximale lengte van 45,5 cm en een maximale breedte van 24 cm.
Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en materiaal. Afhankelijk van geslacht, leeftijd en niveau van een speler kan men bepalen welk racket hem het best past. Ook de grip van de racket kan verschillen.

Een padelbal lijkt sterk op een tennisbal.